designdrOops!

Így gondozd a MIKULÁSvirágod…

Ha december, akkor nem csak a kertészetekben, de a barkácsboltokban, sőt még az élelmiszer üzletekben is megjelennek a Mikulásvirágnak nevezett dekoratív növények.

mikulas-virag

Ezt a gyönyörű példányt egy üzlet pultján, karácsonyi dekorációként állítottam be, előtte persze egy jóval nagyobb cserépbe ültettem át, jó minőségű földbe. A növény világos és huzatmentes helyen van. Nagyon jól érzi magát. 🙂

Sajnos a kezdeti öröm sokaknál hamar elmúlik, mert a gyönyörű növény néhány nap vagy 1-2 hét alatt megadja magát és szomorúan lógatja a leveleit és rekord sebességgel kopaszodni kezd.  🙁

Ha figyelsz erre a néhány dologra, amit felsorolok, nem csak a karácsonyt éri meg az ajándékba kapott növényed – én általában magamat ajándékozom meg vele  🙂  – hanem még sokáig gyönyörködhetsz benne…

  • Annak ellenére, hogy nálunk erősen a téli időszakban árusítják ezt a növényt, tudnod kell, hogy a hideget egyáltalán nem bírja – a Kanári-szigetekről származik, ahol egész évben 25 C az átlaghőmérséklet – így  hajlamos nagyon rövid idő alatt is megfázni. Pl. amíg a boltból a parkolóban lévő kocsidhoz viszed, vagy a kocsiból a lakásba. Ezért papírba becsomagolva és táskába rakva ajánlott szállítani, de a  legjobb ha nem a mínuszokban utaztatod. Én kifejezetten figyelek rá, hogy csak akkor veszem meg, ha viszonylag enyhe az idő. Figyelj rá, hogy ha otthon vagy az irodában szellőztetsz, a növényre soha ne nyisd rá az ablakot, mert akkor is meg tud fázni.
  • Ha megvetted és azt szeretnéd, hogy sokáig szép legyen, azt javaslom egy-két napon belül ültesd át egy nagyobb cserépbe, jó minőségű földbe. Óvatosan kell a cserépből kivenni, mert nagyon törékeny növény, kis nyomásra is már pattan a szára, hullik a levele. Velem is előfordul, ne ijedj meg, csak legyél óvatos.
  • Víz- és páraigényes növény, de utálja, ha hosszabb ideig vízben áll. Ez látszólag ellentmondásos, de mégsem az. Általában ahogy megkapja az ember érdemes 1-2 órára a teljes cserepet vízbe állítani és miután a kiszáradt föld megszívta magát és jól átnedvesedett, kivenni és hagyni, hogy minden víz kifolyjon belőle. Néha annyira ki van száradva a földje, hogy hiába locsolod, a víz csak átszalad a cserépen és a növény semmit nem tud felvenni. Viszont ha túl sokáig, pl. napokig vízben áll, a gyökerei elkezdenek rohadni és a növény elpusztul. Ilyenkor még egy gyors átültetéssel meg lehet próbálkozni, néha sikerül megmenteni a növényt.
  • Mivel a növénynek ez a virágzási időszaka, ezért a tápozásért is hálás, de ezt sem kell túlzásba vinni. Egyébként a virágja jelentéktelen, a piros fellevelek között találod. Érdemes olyan növényt választanod, amiken ezek a kis pici virágok még bimbósak. Akkor megfelelő gondozás mellett még sokáig szép lesz. Ha már elszáradtak, akkor a növény már túl van a fénykorán.
  • Válassz neki világos, huzatmentes helyet. Fokozatos szoktatással napos helyre is kerülhet, de meg tudnak égni a levelei, ha hirtelen a déli ablakba kerül.
  • Ha nagyon száraz a szobád levegője, akkor egy tálcára tegyél kavicsokat, rá vizet és arra állítsd a növény cserepét. Így a növény nem áll vízben, de a párás környezetben jól érzi majd magát. 🙂
  • Ha kisgyereked vagy kisállatod – macskád – van, figyelj rá, hogy ne érjék el vagy rágják meg a növényt, mert MÉRGEZŐ!
mikulas-virag-1

Mivel a cicánk kijárhat a lakásból, kielégítheti zöld-éhségét, így nem félek, hogy esetleg megrágja a növényt.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!