designdrOops!

Fapadossal Dubaiba – 2. rész

Azt hiszem rájöttem, miért volt olyan olcsó a repjegy! Szerintem egy kísértet reptéren szálltunk le! 🙂

Ugyanis nem Dubai régi – mi kis naivak azt hittük egyetlen – repterén landoltunk, ami egyébként a város közepén van! (A fene se gondolta, hogy van egy másik is. ) Pedig az egyik szempont pont az volt, hogy minél közelebb legyen a szállásunk hozzá.  Metróval egyszerűen megoldhattuk volna a transzfert.  Utazás előtt talán egy héttel jöttünk rá, hogy van egy másik reptér is és mi ott fogunk landolni.  Hmmm… még éppen időben!

dubai reptér

Szinte üres reptér fogadott minket

Ez az új reptér a város nyugati szélén, az előzőtől kb. 40 km-re van. Amikor megvilágosodtunk, akkor határoztuk el, hogy akkor már jobb, ha innen egyenesen Abu Dhabi-ba, a fővárosba megyünk és előbb azt nézzük meg. Ekkor kerestünk új szállást és lemondtunk 2 éjszakát a hetekkel korábban lefoglalt dubai szálláshelyünkön. Még így is maradt ott 3 éjszaka – sajnos. Hogy miért sajnos? Erre még visszatérek…

Szóval megérkeztünk a decemberi télből,  és bár este 9 volt, a  hőmérséklet kellemes meleg. A hatalmas fogadó szerencsére üres volt, a személyzet akkor kezdett elhelyezkedni, amikor leszálltunk. Hamar át is estünk a beléptetésen, a vízumot a szandálban- papucsban ráérősen érkező, majd a számítógépes beléptető- kapukhoz beülő, hófehér burnuszos hivatalnokok végezték.  Volt idő nézelődni, de fotózni itt nem mertem … hatalmas tér, elegáns, visszafogott, világos és csillogóan tiszta burkolattal,  nehéz, rozsdamentes fém elválasztó kordonok : tekintélyt parancsolnak  –  mindenből a legjobb.

És hogy miért nem mertem fotózni? Utazás előtt olvastam, hogy itt nem szabad az embereket fotózni: a férfiaktól engedélyt kell kérni, akkor talán, a nőket meg egyáltalán nem szabad. Nem volt könnyű betartani!

IMG_0095a

A reptéri parkoló is kongott, viszont találtunk magyar nyelvű üdvözlő zászlót is.
Lehet, hogy nincs róla fotóm?

Na, de előbb még lássuk az Emirátusok fővárosát! Az Abu Dhabi-ba tartó autópályán csak ámultunk. Bár már éjfél is elmúlt nagyon élénk volt a forgalom, rengeteg fehér dzsip száguldozott az extra széles, jól kivilágított sávokon, kihasználva a kellemes időt. Az autópálya mellett a teljes hosszban beton- kovácsoltvas kerítés!  Gondolom a kóbor tevék távol tartására. Néha elhaladtunk  egy-egy lakott terület mellett, ahol mindig feltűnt egy új építésű, de hagyományos formavilágú, jellegzetes mecset. Érdekes módon mindegyik ugyanabban a zöld fényárba úszott. Aztán végre megláttuk a városhatárban a szállodát. Jó volt, hogy nem kellett késő éjjel fáradtan keresgélnünk.

abu dhabi szállás

Nagyon kényelmes és szép szobánk volt Abu Dhabi-ban

teafőző

A minibár üvegezett és kivilágított, így azért nehéz ellenállni 🙂

abu dhabi hotel3

Reggel már többet is láttunk a szállodánkból

 

 abu dhabi hotel2

A reggelinél voltak fura dolgok is. A tojás mellé tálaltak valami sült szalonnának látszó készítményt. Megfejthetetlen, hogy miből készült. Disznóból biztosan nem! 🙂

abu dhabi hotel abu dhabi hotel1

Abu Dhabi a számtalan, hatalmas és gyönyörű felhőkarcoló ellenére mégis  barátságos város. Széles utak, szép házak,  rengeteg zöld és tengerpart. Mi kell még?  Mondjuk a világ egyik legnagyobb és leggyönyörűbb mecsete és  luxushotele,  hatalmas nemzetközi teherkikötők, gigantikus plázák és a legújabb Forma 1 pálya. Ez utóbbi sajnos kimaradt. Lehet, hogy vissza kell majd még egyszer mennem… 🙂

abu dhabi felhőkarcolók1

Minél extrémebb, annál jobb

abu dhabi felhőkarcolók2

Kevés fotón lesznek láthatók helyiek. Nem nagyon szabad őket fotózni. A nőket meg főleg nem!

abu dhabi felhőkarcolók3

Széles utak és sok zöld

abu dhabi felhőkarcolók4

A tenger be-benyúlik az épületek közé, öblöket alkotva és lehetővé téve, hogy ilyen csodás városképeket fotózzunk

abu dhabi felhőkarcolók5

Igen, itt jártam. 🙂

abu dhabi felhőkarcolók6

Az öböl túloldala az üzlet világa, ezen az oldalon meg sziesztázó családok. Csak gyerekeket láttunk fürödni, a felnőttek a parton eszegettek-beszélgettek.

abu dhabi felhőkarcolók7

Mindenhol felhőkarcolók nőnek

jachtkikötő

Yacht kikötő és naplemente

plaza

Akkorák a plázák, mintha itthon a két Mammut-ot, a Westend-et és az Arénát egybeépítették volna

abu dhabi éjjel

Éjjel is teljesen biztonságos a város

A hihetetlen luxus és gazdagság láttán kellemesen meglepőek voltak az árak. A benzin ára az itthoninak  a negyede.  A szupermarketek és gyorséttermek árai közel azonosak vagy talán még alacsonyabbak is az itthoninál és a 4 csillagos szállodai szobánk is olcsóbb volt, mint egy közepes európai szállás. (Dubai-ban azért a szállások drágábbak.)  Fizetni mindenhol csak dirham-mal lehetett, de számtalan helyen találtunk pénzváltót. Nekünk ugyan azt javasolták itthon, hogy dollárt vigyünk az útra, de szerintem az euro-val sem jártunk volna rosszabbul.

A praktikus tudnivalók után jöjjenek a látnivalók. Abu Dhabi egyik legfőbb nevezetessége a  Fehér mecset, ingyenesen látogatható a turisták számára is, de csak az imaidőn kívül.

fehér mecset22

Al-Fayed vagy Fehér mecset

fehérmecset dress code

Bármilyen ruhában nem lehet bemenni!

fehér mecset3

Így már beengednek

fehér mecset2

Belépés nőknek csak csadorban vagy ilyen köpenyben. Hihetetlenül kellemes és könnyű anyagból készült

fehér mecset5

Az udvaron még lehetett rajtunk szandál

fehér mecset 8

Csak növényi motívumok vagy geometrikus minták megengedettek

fehér mecset4 fehér mecset6fehér mecset 7

fehér mecset10

A világ legnagyobb szőnyege, melyet Ali Háliki tervezett, 5700 m² területű. A szőnyeg 15 kisebb darabból áll amit ott helyben kézzel varrtak össze. A szőnyeg 35 tonna gyapjúból és 12 tonna pamutból készült, teljes súlya így 47 tonna.
A szőnyegben összesen 2 268 000 000 csomó van.
Nagyon kellemes volt a hideg márvány után ezen sétálni mezítláb.

 

fehér mecset13

Minták
fehér mecset 9

A világ legnagyobb csillárja 10 m átmérőjű

fehér mecset11 fehér mecset

Séta a Fehér mecsetben …

 

Abu Dhabi, ahol nagyban gondolkodnak…

 

Mielőtt végre elindultunk Dubaiba, előtte még benéztünk Abu Dhabi luxus szállodájába: a Palace Emirates-be és útközben még egy tevepiacra. Ez jön a következő részben…

Az utazásról szóló első részt itt találod.

Még több érdekesség a designdrOops! facebook oldalán! Nem maradj le, csatlakozz!

Címkék: , ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!