designdrOops!

Mindenki sushit akar!

Pár éve még nem értettem, hogy néhány embernél mi ez a sushi-mánia. Állították, hogy isteni finom és még egészséges is.
Na de, mi a fene lehet olyan jó a nyers halban?  Sokaknál már ez a két szó  –  mármint nyers és hal – kiveri a biztosítékot. Néhányszor már megtapasztaltam, hogy a sztereotípiák mennyire félrevezethetnek, ezért utánajártam és én is megkóstoltam.

Legfőbb tanulság:  a sushi nem egyenlő a nyers hallal! Bár tartalmazhat azt is, de készülhet anélkül is.

A kóstolás után aztán én is megfertőződtem. Állítólag ebben az ételben van egy úgynevezett ötödik elem ötödik íz: az umami.

“A japánok szerint az umami életre kelti az étel természetes ízét. Az umami egyensúly: feleslegessé teszi a fűszert, kellemes utóízt hagy a szájban és mély benyomást a lélekben. ”    – zamat

A pár éve történt kóstolás majd kattanás  után,  mostanra én is elérkeztem odáig, hogy muszáj elkészítenem. A kisebb lökést az adta, hogy szinte egyszerre két gasztroblogon is olvastam róla, aztán a tv-ben is láttam, hogyan készítik. Nem látszott túl bonyolultnak … a közelünkben van egy japán alapanyagokat forgalmazó üzlet, így már semmi nem tartott vissza. A nyers halas változat nálam sem tartozik a favoritok közé, nem is mertem volna vállalkozni rá – hol kaphatnék nagyon-nagyon-nagyon friss halat? – de a zöldséges-tojásost nagyon szeretem, így ezzel kezdtem.

Az egzotikus alapanyagok:

  • sushi-rizs
  • rizsecet – a boltban egy sushi-kész keveréket ajánlottak helyette én azzal készítettem és nagyon jól működött
  • nori-lap  – ez egy szárított sötétzöld algalap, ami sok vasat és jódot is tartalmaz, ettől lesz kissé “tengerízű”
  • wasabi – nagyon erős tormaszerű, zöld színű krém, nagyon pici kell belőle
  • szezámolaj
  • az ecetes gyömbér és a
  • szójaszósz nagyon finom kiegészítője a sushi-nak –  nem elhagyhatók ezek sem

Töltelékként zöldségeket (uborka, piros húsú paprika, retek, újhagyma) a második adagba már szezámmagolajjal ízesített sült tojást is használtam.

A rizst az alapos átmosás után megfőztem (1 csésze rizs+2 csésze víz, kicsi só) amikor kész lett, hozzáadtam egy kis kanálnyi szezámolajat és kb. 2 evőkanálnyit az ízesített rizsecetből. Összekeverve egyből jellegzetesen ragacsossá vált a rizs. Hagytam kihűlni, addig előkészítettem és felszeleteltem a belevalókat.

Majd’ elfelejtettem: a makikhoz – így nevezik ezt a fajta kialakítást –  szükség van egy bambusz-lapocskákból készített kis szerkezetre, ez segíti a formázást.

Az összeállítás  megvizezett kézzel és kis kézügyességgel már gyorsan ment. A bambuszlapra fektettem a norilapot, szigorúan fényesebb felével lefelé, rátettem egy adag rizst, elegyengettem. Az ujjammal kb. két borsónyi wasabit csíkban végigkentem rajta, majd elrendeztem a belevalókat és feltekertem. A szeletelés:  nagyon éles, megvizezett késsel!

Bár a technikámon van még mit javítani, de ennyi! Az eredmény pedig kiváló lett: 5 perc alatt elfogyott mind!  😀

sushi -készítés 1sushi -készítés 2sushi -készítés 3sushi -készítés 4sushi -készítés 5sushi -készítés 6sushi -készítés 7sushi -készítés 8

Köszönet Áginak és Dettinek, akik a készítés közben felvetődött kérdéseimre azonnal válaszoltak!
Itt azt is megnézhetitek, honnan vettem az ihletet:  ÁgiDetti

Még több érdekesség a designdrOops! facebook oldalán! Nem maradj le, csatlakozz!

fotók:  saját

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!