designdrOops!

Fapadossal Dubaiba – 1. rész

Dubai-ban jártam. Akik követik a designdrOops! facebook oldalát, december közepén már láthattak egy kisebb képes beszámolót róla.

Páran már meg is kérdezték, hogyan történt: talán nyertem a lottón?

Nem… nem nyertem semmit… de szerencsés vagyok! Van egy barátnőm, aki felér egy nyereménnyel! Kitalál mindenfélét, aztán magával rángat …és egy férjem, aki úgy gondolta, hogy ennek a karácsonyi ajándéknak biztosan nagyon örülnék! 🙂

Szeptember végén azzal hívott fel a barátnőm, hogy meglepetésutat szervez a szüleinek Dubaiba, persze elkíséri őket és  kérdezte tőlem,  lenne-e kedvem velük tartani. Megtudta, hogy az egyik diszkont légitársaság új járatot indít október végétől és egyenlőre nagyon olcsón kínálja a repülőjegyeket, használjuk ki a lehetőséget! Nézzük meg a “leg”-ek városában, a legnagyobb beruházások helyszínén, hogyan dolgoznak a leghíresebb építészek és a legjobb enteriőrtervezők… inspirálódjunk!

A szálláshelyeket is feltérképezte már a bookingpontcom-on (ezekről a későbbiekben még írok) és talált is pár nagyon jó, kedvezményes ajánlatot.  A vízum beszerzésében is van, aki tud segíteni, magunk állítjuk össze és szervezzük meg az utunkat,  menjünk!

Első reakcióm az volt, hogy biztos csak viccel.  Én? Dubaiba? Az ilyen lehetőségek általában mindig másokkal történnek.  Meg különben is… arab ország, ki tudja mi zajlik éppen a térségben… a sztereotípiák sajnos hamar beindulnak és ha az ember engedi, sokszor félre is vezetik.

A kezdeti hezitálásom után aztán belevágtunk. Megvettük a repülőjegyet – így már nem volt visszaút – aztán elkezdtük szervezni az utat…

Körülnéztünk a neten, hová is megyünk, mit érdemes megnézni, mire is számíthatunk.

Igazából szeretek utazni és érdekelnek más országok, más emberek, de nehezen viselem az utazás szervezésével járó feszültséget és bizonytalanságot. Annyi hülyeség megy át az agyamon, amin aztán aggodalmaskodhatok… a legnehezebb az egészben sokszor a saját korlátaimat átlépni.

A Dubaiba történő utazás szerintem egyetlen necces pontja  a vízum beszerzése volt.  Összehasonlítva más vízumköteles országokéval: kissé húzós az ára (150 dollár/fő) és a beszerzés körülményei sem egyszerűek, de persze megoldható. Pár dologra figyelni kell: egyedül nem tudod intézni, kell valaki vagy valakik, akik ezt el tudják intézni, ugyanis ezt kint Dubaiban lehet megkérni és kell hozzá egy szponzor is – gondolom azért, hogy az embere véletlenül ott ne ragadjon.  Általában két hét az átfutási idő, az útlevélben nem szerepelhet izraeli pecsét és az útlevélnek érvényesnek kell lennie a visszaérkezéstől számítva még legalább 6 hónapig. A reptéren becsekkolás során többször is ellenőrizték a vízum visszaigazolását, enélkül fel sem engednek a repülőre. (A bejegyzés megírása óta egyszerűsödött a vízum beszerzése.)

Ha már az országban van az ember minden egyszerűnek tűnik és az is! Mi a reptérről bérelt autóval (előzetesen interneten foglaltuk) először Abu Dhabiba indultunk. A bérleti díj már 5000 Ft/nap-tól indul, a benzin ára pedig üdítően alacsony, átszámítva kb. 100Ft/l. Tudjátok milyen jó érzés nem egészen 4000 Ft értékben teletankolni a kocsit! 🙂 Hja kérem, olaj van ellenben nincs Áfa és mindenfélefajtaegyéb adó!

A közlekedés nagyon jól szervezett és biztonságos. A 2×3-4-5 sávos új autópályák éjjel kivilágítva, mellette kerítés és a homok ellen zöldsáv (természetesen édesvizű locsolórendszerrel) a teljes vonalon. A táblákon a arab felirat mellet mindenhol szerepel az angol is.

IMG_4518a

Biztonságos, 2×3-4-5 sávos új autópályák éjjel kivilágítva

Az egész út alatt lenyűgöző volt látni micsoda fejlődésben, lendületben van az ország, mindezt úgy, hogy közben őrzi és büszke a hagyományaira.

FOLYTATOM… a 2. részben megmutatom a híres luxusszállodát és az elképesztő mecsetet, ami Abu Dhabiban talán a legjobban tetszett… a későbbiekben pedig nézelődés egy tevepiacon, és megmutatom milyen a kilátás a világ legmagasabb felhőkarcolójáról.  😀

IMG_4534a

Abu Dhabi, a főváros –

A lányom is velem tartott az útra. Ki nem hagyta volna… 🙂

Hol vannak a  leggyorsabb zsaruk?  Dubaiban…

 

 

 

Címkék: ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!